Obytná budova - Beneš, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Cílem této bakalářské práce je návrh energeticky úsporného rodinného domu v Litomyšli. Práce se skládá ze dvou částí: architektonicko-stavebního řešení a návrh technického zařízení budovy, který zahrnuje prováděcí projekt zdravotně technických instalací. Součástí práce je také dvourozměrný model detailu vtoku do střechy, posouzený z hlediska rizika kondenzace. Navržený objekt má dvě nadzemní podlaží a rozkládá se na obdélníkovém půdorysu. K budově je připojen přístřešek pro auto se zahradním domkem. V přízemí se nachází obývací pokoj s kuchyňským koutem, dále ložnice, koupelna a technická místnost. Ve druhém nadzemním podlaží jsou dva dětské pokoje, ložnice, šatna, pracovna, samostatné WC a koupelna. Založení domu je řešeno pomocí základových pasů. Nosné i nenosné stěny jsou navrženy z vápenopískového zdiva. Stropní i střešní konstrukce jsou řešeny jako železobetonové desky. Střecha je navržena jako plochá, jednoplášťová, fasáda je zateplena kontaktním zateplovacím systémem. Dům je vytápěn teplovodním podlahovým vytápěním, jako zdroj tepla slouží tepelné čerpadlo vzduch-voda. Vnitřní jednotka je umístěna v technické místnosti, venkovní jednotka pod přístřeškem. Elektřina je dodávána z veřejné sítě a částečně z fotovoltaické elektrárny na střeše. Větrání je řešeno jako nucené, rovnotlaké, s rekuperací tepla s podstropní jednotkou v technické místnosti. Dešťová voda je svedena do akumulační nádrže a využívána pro závlahu, přebytečná voda je vsakována na pozemku. Pitná voda je přiváděna z veřejného vodovodního řadu. Splašková kanalizace je rozdělena na černou a šedou vodu. Šedá voda je odvedena do výměníku tepla pro předehřev teplé vody, která je dohřívána v zásobníkovém ohřívači. Černá i šedá voda jsou následně odváděny do veřejné kanalizační stoky. Bylo provedeno energetické hodnocení objektu, budova splňuje požadavky pro pasivní domy.

The aim of the Bachelor’s thesis is to describe design a nearly-zero energy detached house in Litomyšl. The thesis includes two parts: the architectural and structural design and the design of building services. The thesis also includes a 2D model of the roof drain detail, analyzed for condensation risk. The building has two floors and a rectangular plan. The building has an attached carport with a garden shed. The ground floor contains an open-plan kitchen, dining and living area, a bedroom, a bathroom and a technical room. The first floor includes two bedrooms, a master bedroom, a walk-in closet, a study, a toilet, and a bathroom. The building has strip footings. Both the load-bearing and the non-load-bearing walls are designed of sand-lime blocks. The floor structure and the roof structure are designed as cast-in-place reinforced concrete slabs. The roofing is designed as a warm flat roof. The facade is insulated with an external thermal insulation composite system (ETICS). The house is heated by a underfloor heating system powered by an air-to-water heat pump, located in the utility room, with the outdoor unit placed under the carport. Electricity is supplied from the public grid. Ventilation is designed as a mechanical balanced system with heat recovery in the utility room. Rainwater is collected in an accumulation tank and used for irrigation. Excess rainwater is infiltrated on the site. Potable water is supplied from public water main. The sewerage system is divided into black and grey water. Grey water is directed to a heat exchanger to preheat hot water, with final heating provided by a heat pump in a hot water storage tank. Both black and grey water is discharged into the wastewater sewer. The building's energy performance complies with the requirements for a passive house.
Residential Building
Keywords: Rodinný dům; energeticky úsporný dům; zdravotně technické instalace; rekuperace tepla z šedých vod; pasivní dům; Detached house; low-energy house; plumbing installation; greywater heat recovery; passive house