Metody vizualizace a simulace těles sluneční soustavy - Hýroš, Andrej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2023)
Táto práca sa zaoberá vývojom programu na simuláciu a vizualizáciu pohybu n telies podľa Newtonových zákonov. Vstupom je zoznam telies a ich počiatočné podmienky. Po dokončení simulácie je vzájomný pohyb telies celého systému animovaný v programe s grafickým užívateľským rozhraním a je uložený súbor s priebehom simulácie. Počas simulácie sú riešené diferenciálne rovnice prvého rádu. V práci boli implementované viaceré algoritmy numerickej integrácie, ktoré umožňujú používateľovi zvoliť si vhodný algoritmus pre potreby jeho simulácie a dosiahnuť tak optimálny priebeh simulácie. Program bol prehlásený ako validný po porovnaní výstupu programu s dátami od NASA.

The aim of this thesis is to create program for simulating and visualizing the motion of n bodies according to Newton's laws. The input consists of a list of bodies and their initial conditions. After completing the simulation, the motion of individual objects of the entire system is animated in application with graphical user interface, and a file containing positions of simulated system is saved. During the simulation, first-order differential equations are solved. Various numerical integration algorithms were implemented in the program, which allows the user to choose a suitable algorithm for their simulation needs and achieve optimal simulation results. The program has been validated by comparing its output with data from NASA.
Visualization and simulation methods of Solar System bodies
Keywords: simulácia; vizualizácia; problém n telies; orbitálna mechanika; Newtonove pohybové zákony; Keplerove zákony; Slnečná sústava; numerické metódy; simulation; visualization; n-body problem; orbital mechanics; Newton's Laws; Kepler's Laws; Solar system; numerical methods