Výpočetní modelování svarových spojů - Schiffer, Adam (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Svařované spojení je v dnešní době velmi rozšířenou metodou spojování materiálů. Svarové spoje se vyrábí velmi komplexními technologickými procesy, a proto je nezbytné posouzení jejich chování. V současné době bylo vyvinuto velké množství MKP softwarů, nabízejících větší efektivitu při návrhu svarových spojů. Tato práce obsahuje souhrn vybraných softwarů a jejich metodik při výpočetním modelování svarových spojů. Kromě popisu jednotlivých softwarů obsahuje také jejich porovnání na základě stanovených kritérií. Jako hlavní kritérium byla zvolena možnost zahrnutí fázových přeměn při analýze procesu svařování. Byl proveden také průzkum dostupnosti studentských licencí.

Welded joint is nowadays a very widespread method of joining materials. Welded joints are produced by very complex technological processes, and therefore it is necessary to assess their behavior. Currently, a large number of FEM software products has been developed, offering better efficiency in the design of welded joints. This work contains a summary of selected software and their methodologies in computational modelling of welded joints. In addition to the description of individual software, it also contains their comparison on the basis of set criteria. The possibility of including phase transformations in the analysis of the welding process was chosen as the main criterion. A survey of the availability of student licenses was also carried out.
Computational Modelling of Welded Joints
Keywords: svarový spoj; metoda konečných prvků; metoda Hot-Spot; metoda efektivního vrubového napětí; welded joint; finite element method; Hot-Spot method; effective notch stress method