Soubor nástrojů pro práci s neurovědními daty - Malý, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Cílem této bakalářské práce bylo vytvořit soubor nástrojů pro práci s daty z funkční magnetické rezonance (fMRI) a elektroencefalografie (EEG) v prostředí MATLAB s využitím softwarového balíku SPM. V první části práce je popsán fyziologický původ těchto dat na úrovni neuronů, základy zobrazování pomocí magnetické rezonance, princip fMRI experimentu, předzpracování a zpracování dat z fMRI, jejich interpretace, dále je popsána funkce a princip elektroencefalografie a nakonec je popsáno simultánní snímání EEG-fMRI. Ve druhé části práce jsou popsány funkce a možnosti souboru nástrojů pro práci s neurovědními daty nazvaného Neural Data Toolbox (NDTb).

The aim of this bachelor's thesis was to create toolbox for functional magnetic resonance (fMRI) and electroencefalography (EEG) data processing in MATLAB enviroment using SPM software package. The first part describes the physiological origin of these data at neuronal level, basics of magnetic resonance imaging, principles of fMRI experiment, preprocessing and processing of fMRI data, their interpretation, then function and principles of EEG are described and at the end is simultaneous EEG-fMRI described. In the second part of the thesis features of each tool from Neural Data Toolbox (NDTb) are described.
Toolbox for neuronal datasets
Keywords: fMRI; EEG; simultánní EEG-fMRI; MATLAB; SPM; Neural Data Toolbox; anonymizace; 3D vizualizace; gradientní artefakty; SVD; extrakce signálu; fMRI; EEG; simultaneous EEG-fMRI; MATLAB; SPM; Neural Data Toolbox; anonymization; 3D visualization; gradient artifacts; SVD; signal extraction