Aplikace pro rezervaci vstupenek v IMS - Otoupalík, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Tato práce se zabývá popisem IMS (Internet Protocol Multimedia Subsystem) a možnostmi tvorby aplikací využívajících služeb tohoto systému. Obsahem teoretické části této práce je podrobný popis síťové architektury IMS a její jednotlivých prvků. V prácí je dále popsána struktura protokolu SIP, který je v IMS používán pro přenos signalizace. V praktické části projektu je popsán návrh, tvorba a testování systému umožňující rezervaci vstupenek do kina prostřednictvím IMS. Pro vývoj aplikací využívajících služeb IMS bylo použito vývojové prostředí SDS 4.1 FD1 od firmy Ericsson, které umožňuje pro účel testování aplikací simulovat IMS síť. Vytvořené aplikace jsou na bázi klient-server. Klientská aplikace je určena mobilním zařízením s podporou technologie J2ME. Serverová část systému je realizována jako SIP Servlet aplikace, která má přístup do MySQL databáze, v níž jsou uloženy záznamy o registrovaných uživatelích, nabízených vstupenkách a provedených rezervací. Aby mohla být práce nad databází MySQL uživatelsky příznivá a snadná, byla vytvořena aplikace na bázi platformy Java SE 6, která je určena právě pro účel správy databáze systému pro rezervaci vstupenek. Díky této aplikaci může obsluha systému snadno přidávat nebo odebírat filmy, dobu jejich promítání a na základě znalosti identifikační čísla rezervací provádět výdej lístků. V závěru práce je provedena SIP analýza registrace klienta do IMS a komunikace mezi klientskou aplikací a SIP Servletem.

This master’s thesis deals description of the IMS (Internet Protocol Multimedia Subsystem) and shows the possibility for design applications that using services this system. The theoretical part of the thesis is focused on a detailed description of the IMS architecture, its key components and the SIP protocol that is main signaling protocol in the IMS. The practical part of the work describes the design, implementation and test of the system for reservation of tickets to cinema in the IMS. The project was created as client-server application in the development studio SDS Ericsson 4.1 FD1 with built-in IMS simulator. The client application is designed for mobile devices with support of the J2ME platform. The server part of the system is realized as SIP Servlet with access to the MySQL database. In the database are saves records about registered users, offered tickets and successful reservation. For easy work over MySQL database of the system for reservation of tickets was created the application for its administration in the Java programming language (Java SE 6). With the assistance of this application, the operators of system can add and erase the records about films, time projection and disburse tickets on the basis of knowledge of reservation ID. In the end of the work is realized SIP signaling analysis of the client registration to IMS and communication between the client application and the SIP Servlet.
Application for the reservation of tickets in the IMS
Keywords: IMS; rezervace vstupenek; SIP; Servlet; IJCU; Java; MySQL; IMS; reservation of tickets; SIP; Servlet; IJCU; Java; MySQL