Měření membránového napětí pomocí napěťově citlivých barviv - Votavová, Barbora (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Cílem této práce je realizovat měření membránového napětí s využitím napěťově citlivého barviva Di-4-ANEPPS a získaná data zpracovat a analyzovat. Práce obsahuje teoretický základ v podobě elektrofyziologie živočišných buněk, vysvětluje fluorescenci a popisuje flourescenční mikroskop. Dokument se z velké části věnuje charakterizaci a rozdělení napěťově citlivých barviv. Praktická část pojednává o jednotlivých komponentech nutných pro provedení experimentu jako je generátor stimulačních impulzů, vysokorychlostní kamera a její akvizice a popisuje samotný průběh experimentu. V závěru práce dojde k porovnání výsledků měření s teoretickými předpoklady.

The aim of this work is to realize measurements of membrane potential with voltagesensitive dye Di-4-ANEPPS and the data processed and analyzed. The work includes theoretical basis in the form of electrophysiology animal cells, explains fluorescence and describes the fluorescence microscope. The document is largely devoted to the characterization and distribution of voltage-sensitive dyes (VSD). The practical part deals with the various components necessary to perform the experiment as a pulse generator, high-speed camera and camera’s acquisition and describes experiment. The conclusion will be compared with results from theoretical assumptions.
Membrane potential measurement with voltage sensitive dyes
Keywords: Buněčná membrána; membránový potenciál; fluorescence; fluorescenční mikroskopie; napěťově citlivá barviva; rychle reagující sondy; di-4-ANEPPS; Cell membrane; membrane potencial; fluorescence; fluorescence microscopy; voltagesensitive dyes; fast response probes; di-4-ANEPPS