Inteligentní elektroměr - Haman, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2020)
Diplomová práce se zabývá návrhem inteligentního elektroměru, umožňujícího vzdálený odečet změřených hodnot a pomocí přídavných modulů i vzdálené spínání zátěže. V teoretické části jsou popsány měřené veličiny, proveden rozbor požadovaných funkcí inteligentního elektroměru a z něho vyplývající návrh celkového konceptu zařízení. Následně se práce věnuje výběru vhodných komponent a návrhu desek plošných spojů. Praktická část popisuje vyvinutý firmware, způsob programování použitých mikroprocesorů, vzdálený odečet změřených hodnot, realizaci a postup kalibrace inteligentního elektroměru.

The diploma thesis describe design and realization of smart energy meter. The smart energy meter allows remote reading of the measured values and with connected externals modules also switching of connected load. The theoretical part covered measured values definition, required function analysis, components selection and design of smart energy meter. The practical part deal with firmware development, programming, remote control and reading of the measured values. The final chapter deal with realization and calibration of the smart energy meter.
Intelligent electricity meter
Keywords: Inteligentní elektroměr; energie; výkon; STM32F103; ESP32; Wi-Fi; MQTT.; Smart energy meter; energy; power; STM32F103; ESP32; Wi-Fi; MQTT.