Dřevěná konstrukce kulturní haly - Zýbalová, Veronika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2022)
Předmětem bakalářské práce je návrh a posouzení nosné dřevěné konstrukce haly pro kulturní a společenské účely. Navržená konstrukce má půdorysné rozměry 30 x 40 m a výšku ve vrcholu přibližně 14,8 metru. Příčnou vazbu tvoří rámový vazník s vyklenutým rámovým rohem a šikmý sloup. Tvar příčné vazby je podobný tvaru lichoběžníku. Nosná konstrukce je navržena z lepeného lamelového dřeva. Prostorovou stabilitu konstrukce zajištují příčná ztužidla.

The subject of the bachelor's thesis is the design and assessment of the load-bearing timber structure of the hall for cultural and social purposes. Designed structure has ground plan dimensions of 30 x 40 m and a height at the top of approximately 14,8 meters. The lateral main frame of a frame girder with an arched frame corner and an inclined column. The shape of the the lateral linkage is similar to the shape of a trapezoid. The load-bearing structure is designed from glued laminated timber. Stability of structure is secured by purlins, lintel, lateral bracings.
Timber structure of cultural hall
Keywords: nosná konstrukce; kulturní hala; lepené lamelové dřevo; rámový vazník; sloup; vaznice; paždíky; ztužidla; load-bearing structure; cultural hall; glued laminated timber; three-hinged frame; frame girder; column; purlin; girder; bracings