Fotorealistické zobrazování - Melcer, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou realistického zobrazování 3D scén, kde jsou popsány postupy vedoucí k fotorealistickému obrazu. Nejprve jsou uvedeny způsoby definice předmětů, jak je scéna vykreslena na displej, typy světelných zdrojů a povrchové charakteristiky materiálů. V práci se dále nachází popis lokálního osvětlovacího modelu, optických jevů a metod používaných k realistickému zobrazení (raytraycing, pathtraycing, radiozita a photon mapping). Další část zmiňuje důvod výběru téma a popis implementace metody raytraycing a photon mapping.

This bachelor thesis deals with the realistic rendering of 3D  scenes, which describes the procedures leading to the photorealistic image. First are mentioned ways to definition objects, how the scene is rendered on screen, the types of light source and surface characteristics of materials. The work is also a description of the local shading model, optical phenomena and the methods used to realistically display (raytraycing, pathtraycing, radiosity and photon mapping). Next part mentions the reason for choosing the topic and description of implementation methods raytraycing and photon mapping.
Photorealistic Rendering
Keywords: sledování fotonu; sledování paprsku; sledování cesty; radiozita; projekce; dvousměrná odrazová distribuční funkce; zobrazovací rovnice; phongův osvětlovací model; realistický obraz; photon mapping; raytraycing; pathtraycing; radiosity; projections; bidirectional reflectance distribution function; rendering equation; phong reflection model; realistic image