Regenerativní tlumič odpružení - Jirků, Filip (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Při jízdě automobilem dochází k neustálému kmitání odpružení vlivem nerovnosti vozovky. Tlumiče pohlcují nerovnostmi dodanou energii do odpružení, aby byl zvýšen jízdní komfort a ovladatelnost vozidla. Práce se na konkrétním koncepčním návrhu zabývá otázkou, jakým způsobem je možné energii z tlumičů získat a zda může být přínosem pro elektromobily.

When car is driven on bumpy road, then suspension is continuously vibrating. Energy of vibration is absorbed by shock absorber, which improves comfort and car handling. Thesis is investigating possibility of using vibration energy to gain elektricity on designed concept.
Regenerative Shock Absorber
Keywords: regenerativní systém odpružení; hydraulický tlumič; profil vozovky; čtvrtinový model automobilu; regenerative suspension system; hydraulic shock-absorber; road profile; quarter car model