Design obytného včelína - Špačková, Eliška (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Mnozí lidé vyhledávají přírodní prostředí a alternativní způsoby relaxace, aby unikli každodennímu shonu a načerpali energii. Cílem této práce bylo navrhnout obytný včelín, který by umožňoval relaxaci v blízkosti včel, a zároveň zohlednil potřeby uživatele, provozovatele i včel samotných. Většina současných řešení je založena na maringotkách nebo jednoduchých dřevěných domcích, což vedlo k zaměření na propojení tradičních prvků s inovacemi moderního malometrážního bydlení. Navržený obytný včelín je objekt s integrovanými úly, který nabízí příjemné prostředí pro odpočinek a propojení s přírodou, přičemž umožňuje snadnou údržbu. Díky využití fotovoltaiky, kompostovací toalety a dovážené vody byla zajištěna vysoká míra nezávislosti na inženýrských sítích, což poskytuje vyšší flexibilitu při umístění objektu. Tato práce přináší nový pohled na spojení tradičního včelařství s moderní udržitelnou rekreací a může sloužit jako inspirace pro podobné projekty.

Many people seek natural environments and alternative ways of relaxation to escape the hustle and bustle of everyday life and recharge their energy. The aim of this work was to design a residential apiary for short-term stays, which would allow relaxation in close proximity to the bees, while considering the needs of the user, the operator, and the bees themselves. Most current solutions are based on mobile homes or simple wooden cabins, which led to a focus on combining traditional elements with the innovations of modern tiny housing. The proposed residential apiary is a structure with integrated hives that offers a pleasant environment for relaxation and connection with nature, while allowing for easy maintenance. Thanks to the use of photovoltaics, a composting toilet, and imported water, a high level of independence from utility networks has been ensured, offering greater flexibility regarding the placement of the structure. This thesis presents a new perspective on combining traditional beekeeping with modern sustainable recreation and can serve as inspiration for similar projects.
Design of a Residential Apiary
Keywords: obytný včelín; včelařství; včela; apiterapie; design; residential apiary; beekeeping; bee; apitherapy; design