Výroba lopatek parní turbíny - Chromý, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2013)
Diplomová práce je zaměřena na řešení problematiky optimalizace technologie obrábění oběžných lopatek parní turbíny. Hlavním cílem je vyhodnocení ceno-vých nákladů opracování v závislosti na změně posuvové rychlosti klíčových nástrojů a navržené nové technologie výroby. Během experimentální výroby bylo sledováno opotřebení VBB hrubovací a dokončovací frézy při změně vf v závislosti na času obrábění tA. Dále byla vy-hodnocena časová úspora nové technologie - výroby dvojkusu a spotřeba ma-teriálu. Výsledkem experimentu bylo znatelné zkrácení opracování rotorové lo-patky a to hlavně zkrácením nevýrobních časů stroje a úspora nákladů na pou-žitý materiál.

The diploma thesis is focused on solution of technology optimization of steam turbine rotor blades machining. Main goal is to evaluate machining cost accord-ing to change of tools feedrate speed and proposed production technology. During experimental production was monitored the tool wearing VBB of roughing and finishing mill cutter depending on machining time tA. Further, there was evaluated new technology time saving – two piece production and material consumption. The results of experiment are material cost saving and noticeable time reduction for machining of rotor blade, mainly reduction of non-machine working time.
On the production of blades for steam turbines
Keywords: Optimalizace technologie; náklady na opracování; posuvová rychlost; opotřebe-ní nástrojů; úspora materiálu.; Machining optimization; spending cost; feedrate speed; tools wearing; material cost saving.