Model efektivního výběru dodavatele veřejné zakázky z pohledu principu 3E - Fiala, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Následující dizertační práce s názvem Model efektivního výběru dodavatele veřejné zakázky z pohledu principu 3E se zabývá efektivním zadáváním veřejných zakázek, které je jedním z klíčových nástrojů transparentního investování veřejných zadavatelů v segmentu stavebnictví. Stejně jako samotné stavební práce jsou předmětem zadávacího řízení, tak i následné opravy a údržba některých typů staveb, zejména pozemních komunikací, jsou předmětem veřejných zakázek financovaných z veřejných prostředků. Z těchto důvodů je třeba dbát na efektivnost a hospodárnost provádění těchto oprav a následné údržby, tak aby byly vynaložené finanční prostředky a kvalita pozemních komunikací v rovnováze. Zde se tedy nabízí možnost stavby a následné údržby pozemních komunikací provázat již v zadávacím řízení. S touto problematikou se pojí také mnoho aspektů a nástrojů, které je potřeba vzít v úvahu již v průběhu zadávání veřejné zakázky. Tato disertační práce se zabývá nastavením zadávacího řízení takovým způsobem, a za použití takových nástrojů, aby byly opravy a údržba pozemních komunikací v souladu s principem 3E při respektování životního cyklu stavby.

The following dissertation entitled The Model of Efficient Selection of Economic Operator from the Perspective of the 3E Principle deals with an efficient public procurement which is one of the key instruments of transparent investment of contracting authorities in the construction sector. In the same way as the construction works are a part of the procurement procedure, the subsequent repairs and maintenance of certain types of constructions, especially roads, are also subject of public contracts financed by public funds. For these reasons, it is necessary to pay attention to efficiency and cost-effectiveness of repairs and subsequent maintenance, so that the funds spent and the quality of the roads are in balance. Therefore, it is appropriate to link the construction and subsequent maintenance already in the procurement procedure. There are also other aspects and instruments that need to be taken into account during the procurement procedure. This dissertation deals with a setting of the procurement procedure in such a way, and using such instruments, so that repairs and maintenance are in conformity with the 3E principle while respecting a construction life cycle.
Model of effective search for a public procurement supplier from the point of view of the 3E principle
Keywords: Veřejné zakázky; pozemní komunikace; efektivnost; údržba; oprava; náklady životního cyklu; princip 3E.; Public procurement; roads; efficiency; maintenance; repair; life cycle cost; 3E principle.