Optimalizace topologie kmitajícího nosníku složeného z více materiálů - Kordula, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá optimalizací topologie nosníku skládajícího se jak z jednoho, tak i více materiálů zatíženého staticky nebo dynamicky. Zaměřuje se na návrh struktury s cílem minimalizace poddajnosti, nebo maximalizace vlastní frekvence. Pro řešení jednotlivých problémových situací jsou napsány výpočetní programy v jazyku Python samostatně a také v kombinaci s komerčním softwarem ANSYS APDL.

The master‘s thesis deals with optimization of continuum consisting of one or more different materials loaded statically or dynamically. The thesis aims on minimum compliance design and maximum eigen frequency design. For solution of each problem situation are written computational programmes in Python language itself and also as combination with commercial software ANSYS APDL.
Multi-material topology optimization of the vibrating beam
Keywords: Optimalizace topologie; metoda konečných prvků; návrh s minimální poddajností; návrh s maximalizací vlastní frekvence; Topology optimization; finite element method; continuum; minimum compliance design; maximum eigen frequency design