Sušárny uzenin - Čermák, Lubomír (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Tato práce je věnována základním požadavkům technologie sušení a zrání masných výrobků ve zracích komorách. Bude zmíněno základní rozdělení salámů a z toho plynoucí parametry pro zrací komory a jak ovlivňuje hygiena a sanitace celkovou produktivitu. Podrobně bude popsána technologie sušení. Stručně bude popsána fermentace a zrání jako takové.

The thesis deals with essential requirements to dry and cure meat products using drying chambers. It covers the basic salami classification, the relevant parameters applicable to the drying chambers as well as the hygiene and sanitation and their influence on productivity. The drying technology is particularly emphasized. Brief information is provided regarding the fermentation and curing processes.
Drying-Plant for smoked meat products
Keywords: Technologie masa; zrací komory; klimatizační komory; zrání salámů; sušení salámů; fermentované salámy.; Meat processing technology; curing chambers; air-conditioned chambers; cured salami; fermented salami.