Automatizované ověřování konfigurace operačního systému MS Windows pomocí projektu OpenSCAP - Černý, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2018)
Tato práce se zabývá problematikou bezpečné konfigurace výpočetních systémů, jako jsou operační systémy, aplikace a služby. Seznamuje čtenáře s konceptem bezpečnostních politik a jejich ověřováním. Soustředí se na problematiku automatizace bezpečné konfigurace s důrazem na standard SCAP. Popisuje projekt OpenSCAP, který se používá jako SCAP scanner, jeho aplikace a jejich použití. Navrhuje rozšířit OpenSCAP i na operační systém Microsoft Windows, který doposud nebyl podporován. Těžištěm práce je identifikace nutných změn projektu OpenSCAP a návrh jeho rozšíření. Všechny navržené úpravy jsou implementovány. Implementované řešení je demonstrováno s využitím bezpečnostních politik pro Windows, vyhodnoceno a také jsou diskutovány možnosti jeho budoucího vylepšení.

This work deals with security compliance of computer systems, namely operating systems, applications and system services. Concept of security policies, their evaluation and their enforcement is described. Security compliance automation and the SCAP standard are presented. OpenSCAP project, which is used as an SCAP scanner, is described together with its tools and its usage. An idea to add support of Microsoft Windows within OpenSCAP, which was previously unsupported, is presented. The core part of the thesis is to identify necessary changes of OpenSCAP and to design an extension of this project. All these modifications are implemented. The solution is demonstrated on security policies for Windows. The solution is evaluated and further improvements are discussed.
Automated Security Compliance Scanning of MS Windows Operating System Using OpenSCAP Project
Keywords: SCAP; OpenSCAP; OVAL; Windows; open-source; bezpečnostní audit; ověřování bezpečné konfigurace; SCAP; OpenSCAP; OVAL; Windows; open-source; Security Audit; Security Compliance; Configuration