Registrace přistávajícího letounu z obrazového záznamu - Juroška, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
V rámci této práce byl vytvořen postup, který automatizuje zaznamenávání letadel na neřízených letištích pomocí počítačového vidění. Letadlo je nejdříve rozpoznáno pomocí neuronové sítě z rodiny YOLO a následně je na něm přečtena imatrikulace pomocí sítě Tesseract. V teoretické části práce jsou uvedeny možné přístupy k této problematice a teoretické základy, které stály za výběrem použité metodiky. V praktické části je program zdokumentován, jsou testovány limitní případy jeho detekčních schopností a je poskytnuta příručka s instrukcemi k uvedení do provozu a použití.

In this diploma thesis, a method automating for the process of registering an aircraft on an uncontrolled airfield using computer vision was created. First, aircraft is detected using neural network form the YOLO family, next, its registration is read using the Tesseract network. In the theoretical part of this work, various methods for solving this issue are introduced, as well as the theoretical basis behind the chosen method. In the practical part of this work, the documentation of the created program is provided. Testing of programs limits is conducted, and instructions for setting up and using the method are provided.
Registration of the landing aircraft based on image recognition techniques
Keywords: sledování letištního provozu; rozpoznávání přistávajících letadel; neuronové sítě; automatizace; zpracování obrazu; detekce textu; airport traffic surveillance; registering of landing aircraft; neural networks; automation; image processing; text detection