Interaktivní nástroj pro tvorbu více-méně slepých map - Duda, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2022)
Táto práca sa zaoberá problematikou generovania tzv. viac-menej slepých máp. Týmto pojmom sú označené mapy, ktoré neobsahujú všetky prvky, aké sa bežne vyskytujú na klasických mapách, ale obsahujú len podmnožinu prvkov, ktoré sú zaujímavé pre konkrétne využitie mapy. Cieľom práce je vytvoriť nástroj na generovanie takýchto máp, ktorý používateľovi poskytuje možnosť zvoliť si aké prvky sa majú na mape vykresliť.  Nástroj je implementovaný v jazyku Python, v podobe webovej aplikácie s využitím frameworku Flask. Nástroj umožňuje generovanie úplne slepých máp so zameraním na konkrétne územie a nejaký krajinný prvok, generovanie viac-menej slepých máp s použitím jednej z preddefinovaných šablón alebo generovanie viac-menej slepých máp s použitím vlastnej vytvorenej štýlovej sady, ktorá definuje z akých prvkov sa skladá mapa a akým spôsobom sú na mape tieto prvky vykreslené. Nástroj tiež umožňuje vykresliť vlastné trasy používateľa, ktoré je možné vložiť vo forme GPX súborov. Nástroj sa zameriava na generovanie máp určených pre tlač.

This thesis researches the problematics of generation of more or less blind maps. This term refers to maps that do not contain all the elements that are commonly found on classic maps but contain only a subset of elements that are of interest for a particular use of the map. The aim of this thesis is to create a tool for generating such maps, which allows the user to select which elements should the map contain. The tool is implemented in Python, in the form of a web application using the framework Flask. The tool can generate completely blind maps that are focused on a certain area and a certain type of landscape elements, more or less blind maps with the use of predefined templates or more or less blind maps with the use of style set created by the user that defines which elements the map consists of and how these elements are rendered on the map. The tool also offers the user a possibility of adding their own tracks to the map by importing GPX files. The tool is mainly focused on generating maps with the purpose of printing.
Interactive Tool for Creation of More-or-Less Blind Maps
Keywords: viac-menej slepé mapy; generovanie mapy; voľba prvkov mapy; OpenStreetMap; OSM; Mapnik; PostGIS; Flask; webová aplikácia; more or less blind maps; map generation; selection of map elements; OpenStreetMap; OSM; Mapnik; PostGIS; Flask; web application