Analýza rámu smykového nakladače B965 - Zbořil, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Diplomová práce se zabývá analýzou zatěžujících účinků při provozu smykového nakladače B965. Zahrnuty jsou zatěžující účinky vzniklé pojezdem nakladače po nerovném pracovním povrchu, zatěžující účinky od zdvíhaného břemene a vlivy nesouměrnosti výsuvu hydraulických přímočarých motorů pro zdvih výložníku. Hlavním účelem práce je analýza výložníku nakladače a horní části rámu stroje, kde dochází ke kontaktu s výložníkem. Pro analýzu bude využit výpočet pomocí metody konečných prvků v prostředí MSC Marc. Tvorba sítě bude provedena v prostředí MSC Apex. Silové účinky působící na stroj budou získány dynamickou analýzou v prostředí MSC Adams View. Cílem práce je vyhodnotit kritická místa výložníku a rámu pro další zvýšení odolnosti stroje.

The thesis deals with the analysis of load effects during the operation of the skid steer loader B965. Included are the loading effects caused by the loader traveling over uneven working surfaces, the loading effects from the load being lifted and the effects of the asymmetry of the movement of linear hydraulic motors. The main purpose of this work is to analyze the loader lift arm and the upper part of the machine frame where the lift arm makes contact with the loader frame. Finite element method calculation in MSC Marc environment will be used for the analysis. The mesh creation will be performed in the MSC Apex environment. The force effects acting on the machine will be obtained by dynamic analysis in MSC Adams View. The aim of the work is to evaluate the critical locations of the boom and the jib to further increase the machine's durability.
Anlysis of frame of skid-steer loader B965
Keywords: Výložník; rám; přímočarý hydromotor; MKP; MSC Marc; MSC Adams View; MSC Apex; simulace; Lift arm; frame; linear hydraulic motor; FEM; MSC Marc; MSC Adams View; MSC Apex; simulation