Neviditelní lidé - Kukučková, Nina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, 2025)
Diplomová práca Neviditeľní ľudia sa venuje premene nepriechodného a zanedbaného územia v Brne, ktoré bolo dlhodobo vylúčené z mestského pohybu. Cieľom je otvoriť ho novým prepojeniam a vytvoriť podmienky na to, aby ním bolo možné prechádzať, zastaviť sa v ňom a pobudnúť. Návrh je založený na sérii malých zásahov, ktoré menia nehostinné miesto na súčasť dostupnej a spojitej mestskej štruktúry. Práca ukazuje, ako môže aj všedný priestor získať nový význam – ak mu venujeme pozornosť.

The diploma thesis Invisible People focuses on the transformation of an inaccessible and neglected site in Brno, long excluded from the everyday flow of the city. The aim is to open it up through new connections and create conditions that allow people to pass through, pause, and spend time there. The proposal is based on a series of small-scale interventions that turn a hostile area into an active part of the urban structure. The work demonstrates how even an overlooked, ordinary space can gain new meaning—if we choose to pay attention to it.
Invisible People
Keywords: lávka; prepojenie; cyklostezka; železnica; viadukty; mestská infraštruktúra; footbridge; connection; cycle path; railway; viaducts; urban infrastructure