3D animace postavy v počítačové grafice - Pečenka, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Cílem projektu je seznámit čtenáře s technikami používanými při real-time animaci 3D postav. Práce se soustředí zejména na dva typy animace: snímkovou animaci a kloubovou animaci. Popsány jsou algoritmy pro softwarovou i hardwarovou deformaci modelu, interpolaci klíčových snímků, kombinaci a prolínání animací, inverzní kinematiku a ragdoll. Výsledkem projektu je framework pro animaci 3D postav, který se skládá z implementované animační knihovny, příkladů demonstrujících činnost knihovny a nástrojů pro export animace z 3D Studia Max a MilkShape 3D.

The main goal of this project was to familiarize readers with the techniques used in real-time animation of 3D characters. This work is focused on two types of animation: keyframe animation and skeletal animation. There are described algorithms for software and hardware accelerated model deformations, keyframe interpolations, animation blending, inverse kinematics and ragdoll. The result of this project is a framework, which consists of an animation library, examples demonstrating library functions and tools for export animations from 3D Studio Max and MilkShape 3D.
Animation of 3D Character in Computer Graphics
Keywords: snímková animace; kloubová soustava; kost; kloub; kůže; interpolace klíčových snímků; deformace modelu; kvaternion; matice; slerp; OpenGL; DirectX; shader; ragdoll; inverzní kinematika; keyframe animation; articulated system; bone; joint; skin; keyframe interpolation; skin deformation; quaternion; matrix; slerp; OpenGL; DirectX; shader; ragdoll; inverse kinematics