Aperturový korektor obrazových signálů - Klozar, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Cílem této bakalářské práce je detailně popsat a navrhnout aperturový korektor obrazových signálů. Na základě poznatků o aperturovém zkreslení a možnostech jeho korekce realizovat korektor a ověřit jeho funkci. Aperturový korektor zpracovává jasový signál úplného televizního signálu a snižuje dobu trvání hran signálových přechodů. Text je zaměřen na derivační způsob korekce. První části textu popisuji obecnou problematiku aperturového zkreslení v obrazových signálech a způsobech korekce. Dále je detailně popsána derivační metoda korekce. Její návrh počítačová simulace a konstrukční podklady pro realizaci. Poslední část je věnována samotné konstrukci, posouzení výsledků měření a porovnání s počítačovou simulací.

Aim of this bachelor thesis is detail description and design aperture correction of video signals. Following theory of possibilities of aperture correction, realize corrector and verify it‘s function. Input signal of aperture corrector is luminance signal of video signal. It’s function is to reduce duration of signal edges. Attention si mainly give to derivative way of correction. Text describes theory of apperture correctnion of video signals and way of corrections. Derivative aperture corrector is detaily described, designed and simulated on PC, including constructional features. The last part is aimed at construction and comparing of measured and simulated processes .
Aperture Corrector for Video Signals
Keywords: Aperturové zkreslení; derivační aperturový korektor; derivační článek; rozdílový zesilovač; operační zesilovač; časové zpoždění; mezní kmitočet; kmitočtový filtr.; Aperture distortion; derivative aperture corrector; differentiator; differential amplifier; operational amplifier; cutoff frequency; time delay; high-pass filter.