Model Stirlingova motoru - Staňo, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá popisem a návrhem modelu Stirlingova motoru. Součástí popisu je historický přehled a současné využití Stirlingova motoru, následně také popis jednotlivých modifikací a výpis součástí motoru. Prostřednictvím termodynamické analýzy založené na ideálním cyklu a Schmidtově teorii jsou porovnány numericky vypočtené parametry. Na závěr je uveden postup návrhu modelu Stirlingova motoru.

This bachelor's thesis focuses on the description and design of a Stirling engine model. The work includes a historical overview and current applications of the Stirling engine, followed by an analysis of its key modifications and core components. Using thermodynamic analysis based on the ideal cycle and Schmidt’s theory, numerically calculated parameters are compared. Finally, the thesis outlines the methodology for designing the Stirling engine model.
Model of Stirling engine
Keywords: Stirlingův motor; Stirlingův cyklus; Schmidtova analýza; tvorba modelu motoru; Stirling engine; Stirling cycle; Schmidt analysis; engine model design