Ekotoxikologické hodnocení vybraných psychofarmak - Hricová, Nikoleta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2021)
Bakalárska práca sa formou literárnej rešerše zaoberá problematikou výskytu psychofarmák v životnom prostredí. Psychofarmaká ako antidepresíva, anxiolytiká, hypnotiká, sedatíva a mnoho ďalších patria medzi najpredávanejšie liečivá na celom svete. Spotreba psychofarmák je v posledných rokoch znepokojujúca a stále rastúca. Tým pádom sa zvyšuje aj ich výskyt v životnom prostredí, kde môžu negatívne vplývať na ekosystémy. Mnoho štúdií potvrdilo perzistenciu psychofarmák v životnom prostredí, ich následnú bioakumuláciu a ekotoxicitu pre zástupcov jednotlivých ekosystmov. Bakalárska práca popisuje možné spôsoby prieniku liečiv do životného prostredia, metabolizáciu psychofarmák ľudským organizmom a účinnosť ich odstraňovania v čistiarniach odpadových vôd. Práca sa tiež zameriava na výskyt, stabilitu, odbúrateľnosť a perzistenciu psychofarmák v akvatickom a terestrickom prostredí. Na posúdenie rizika výskytu psychofarmák pre zástupcov jednotlivých ekosystémov bola spracovaná rada ekotoxikologických štúdii, ktoré preukazujú nebezpečenstvo týchto látok. Na základe nadobudnutých znalostí bola na záver práca navrhnutá batéria ekotoxikologických testov na odhad účinkov psychofarmák.

This bachelor thesis done by literary research is about the issue of the occurence of psychopharmacs in the enviroment. Psychopharmacs such as antidepressants, anxiolytics, hypnotics, sedatives etc. belong to one of the most sold drugs around the world. The consumption of psychopharmacs is concerning and growing. Therofore their occurence in nature is also growing, which can negatively affect the ecosystems. Many studies confirmed the persistency of psychopharmacs in nature, their following bioaccumulation and ecotoxicity for the representatives of each ecosystem. This bachelor thesis describes possible ways of the drug’s intersection (penetration) in nature, the metabolism of psychopharmacs in the human body and the effectivity of their elimination in sewage tanks. This work also focuses on the occurence, stability, degradability and persistency of psychopharmacs in aquatic and in terrestrial enviroment. The consideration of risks in the occurence of psychopharmacs for the representatives of each ecosystems was processed by many ecotoxicological studies, which point out the danger of these substances. Based on this acquired knowledge, in the conclusion of this work, there was drafted a battery of ecotoxicological tests for the estimated effects of psychopharmacs.
Ecotoxicological evaluation of selected psychotropic drugs
Keywords: psychofarmaká; liečivá; ekotoxikológia; testy ekotoxicity; životné prostredie; psychoactive drugs; pharmaceuticals; ecotoxicology; tests of ecotoxicity; environment