Webová aplikace pro publikování GPS a meteorologických dat - Šoulák, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2014)
Předmětem bakalářské práce je vytvoření webové aplikace pro zobrazení a animaci prošlé trasy na turistických mapách současně s odpovídajícími snímky se srážkovou oblačností z meteorologického radaru. Práce obsahuje základní teoretické uvedení do oblastí popisu zemského povrchu, souřadnicových systémů, GPS a meteorologických radarů. Dále nabízí analýzu vhodných aplikačních rozhraní pro tvorbu vlastní mapové aplikace. Hlavním implementačním jazykem je PHP, avšak v textu je především popsána výsledná implementace mapové aplikace v javascriptové knihovně OpenLayers. Shrnuto je také řešení problému rozdílných souřadnicových systémů využitých pro popis mapových podkladů služby Mapy.cz a zaznamenaných bodů prošlé trasy v souboru GPX.

The objective of this bachelor thesis is to develop a web application for publishing and animating a route on hiking maps together with images obtained from a meteorological radar. The thesis includes the basics of the Earth surface description, coordinate systems, GPS and the meteorological radars. The next part of the text describes an analysis of available application interfaces for building rich web-based geographic applications. The application was developed in PHP with using the Javascript OpenLayers open-source library for creating a dynamic map in the web page. The thesis also deals with the problem of different coordinate systems used by the Mapy.cz portal and the recorded track points in a GPX file.
Web-Based GPS and Meteorological Data Publishing System
Keywords: webová aplikace; mapová aplikace; GPS; GPX; meteorologické radarové snímky; OpenLayers; souřadnicové systémy; Mapy.cz; turistické mapy; web application; map application; GPS; GPX; meteorological radar images; OpenLayers; coordinate systems; Mapy.cz; hiking maps