Alternativní zdroje energie: jsou pro životní prostředí vždy jen přínosné? - Pelz, Václav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2019)
Semestrální práce se zabývá obnovitelnými zdroji energie a jejich využitím. Snaží se přiblížit i laickému čtenáři základní principy fungování obnovitelných i neobnovitelných zdrojů a výrobu elektřiny s tím spojenou. Snaží se zároveň poukázat na mnoho otázek a problémů s obnovitelnými zdroji se kterými se v dnešní době potkáváme, jelikož poptávka po elektřině stále roste, a přírodní neobnovitelné zdroje jako je ropa či uhlí pomalu ale jistě mizí. Nastiňuje základní problémy s obnovitelnými zdroji a uvádí klady a zápory jejich využití i do budoucna.

Semestral work deals with renewable energy sources and their use. It seeks to bring to the reader the basic principles of the operation of both renewable and non-renewable resources and the production of electricity related thereto. At the same time, it seeks to highlight the many issues and problems with renewable resources that we are currently experiencing as electricity demand continues to rise and natural non-renewable resources such as oil and coal slowly but surely disappear. It addresses basic problems with renewable resources and highlights the pros and cons of their use in the future.
Renewable energy sources: are they always contributive to the environment?
Keywords: obnovitelné zdroje energie; neobnovitelné zdroje energie; elektřina; elektrárna; elektrárna; stanice; výroba; jaderná; ropa; plyn; účinnost; renewable sources; non-renewable sources; electricity; power; plant; station; production; nuclear; oil; gas; efficiency