Testování metod pro barvení vzorků živočišné tkáně - Feitová, Věra (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2016)
Pro určení diagnózy pacienta bývá potřeba i informace o struktuře tkáně a patologických změnách. Biopsie je diagnostická metoda, při které je pacientovi odebrán vzorek tkáně, fixován a následně vyšetřen. Tkáň prochází procesem odvodnění, vytvoření parafínového bločku, krájením, opětovným zavodněním a barvením. Pro značení resekčních okrajů je možné použít stříbření, kdy se tkáň krátce ponoří do 10% roztoku dusičnanu stříbrného. Po nakrájení na vhodné řezy se stříbro vyvolá vývojkou pro černobílou fotografii. Další metodou je ponoření do roztoku chloridu železitého a po nakrájení na řezy vysrážení hexakyanoželeznatanu železitého (berlínské modři) pomocí roztoku hexakyanoželeznatanu draselného, též zvaného žlutá krevní sůl.

For accurate diagnosis, detailed information about tissue structure and pathology is often needed. A biopsy is a diagnostic test, used to obtain tissue samples for further examination. The tissue undergoes fixation, cutting, dehydratation, paraffin embedding, slicing, rehydratation and staining. Silver may be used to mark recection borders, when the tissue sample is immersed in a 10% aquous solution of argent nitrate. After cutting, the silver is developed using a commonn black and white photographic developer. Another option is immersing the tissue sample into an aquous solution of ferric chloride and, after cutting, using an aquous solution of potassium ferrocyanide to produce ferric ferrocyanide, otherwise knows as Prussian blue.
Testing of new methods of animal tissue staining
Keywords: biopsie; barvení; resekční okraj; biopsy; staining; surgical margin