Detekce síťových útoků analýzou informací z hlavičky HTTP - Pastuszek, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2016)
Tato experimentální práce popisuje komunikační protokol HTTP a jeho následná rozšíření. Pomocí monitorování síťových toků je možné získat informace o HTTP komunikaci v podobě IPFIX. Detekce probíhá nad již nasbíranými daty (Post Mortem). Tyto data jsou požity pro detekci útoku na webový server. Obsahují rozšířené atributy, zejména HTTP hlavičky, pomocí nichž lze takový útok zaznamenat. Hlavním cílem této práce je navrhnout řešení pro detekci síťových útoků analýzou HTTP hlaviček. Výslednou detekční aplikaci následně otestovat a porovnat s již existujícím řešením.

This experimental thesis describes cummunication protocol HTTP a its following extensions. Using monitoring network flows is able to obtain information about HTTP communication in the form of IPFIX. The detection takes place over already colleted data (Post Mortem). These data are used to detect attacks on a web server. Data contain extended attributes especially HTTP headers with which is able to detect such an attack. The main objective of this work is to propose solutions for detecting network attacks by analyzing HTTP headers. Afterward test final detection application and compare it with existing solution.
Detection of Network Attack Using HTTP Analysis
Keywords: HTTP; botnet; IPFIX; netflow; HTTP; botnet; IPFIX; netflow