Implementace platformy počítače Z80 do FPGA - Novotný, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá implementací jádra Z80 do pole FPGA. V práci jsou diskutovány možnosti jádra jako mikrokontroléru nebo počítače ZX Spectrum. Je zde popsán navrhnutý řídící systém, který umožňuje měnit obsah jeho paměti a registrů na základě komunikace s PC přes sériovou linku. Zároveň jsou popsány vývojové prostředky, především kompilátory a vývojové desky, které lze použít.

This master thesis deals with Z80 core implementation inside FPGA. In this thesis we discuss possible cabalities of the core as a microcontroller or as a ZX Spectrum. There is also described proposed control system, which can change contents of the memory and registers during communication with PC via serial line. There are also shown a describe of development tools, especially compilers and development boards, which we have used.
Z80 FPGA core
Keywords: ZX Spectrum; T80; Z80; FPGA; CopyBlaze; UART; ZX Spectrum; T80; Z80; FPGA; CopyBlaze; UART