Návrh nákladního výtahu - Šarman, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství)
Cílem této diplomové práce je navrhnout nákladní výtah poháněný speciálním mechanizmem s využitím tlačeného řetězu dle zadaných parametrů. Úvod obsahuje základní rozdělení výtahů, dále je pak práce zaměřena na vlastní návrh nákladního výtahu, volbu komponent a funkční výpočet dle ČSN EN 81-1. V závěrečné části je uvedeno technické zhodnocení vůči hydraulickým výtahům. Práce je doplněna výkresovou dokumentací.

The aim of this thesis is to design a service lift according to given parameters, which is actuated by a special mechanism featuring a thrust chain. The opening of the thesis presents basic categorization of lifts. Following chapters are dealing with the design of the lift itself, including selection of components and functional calculation according to ČSN EN 81-1. The final part contains technical comparison with hydraulic lifts. Relevant technical drawings are also part of the thesis.
Project of service lift
Keywords: Nákladní výtah; tlačný řetěz; kabina výtahu; klec výtahu; řetězové kolo; vodítka.; Service lift; thrust chain; cage; frame; sprocket wheel; lift cage.