Aplikace pro měření směrových charakteristik akustických hudebních nástrojů - Ustohalová, Iveta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Tato práce se zabývá směrovými charakteristikami akustických hudebních nástrojů a jejich měřením. V práci je popsáno sestavení měřící aparatury včetně mikrofonního pole a realizace následného měření. Dále je popsáno zpracování získaných zvukových nahrávek ve formátu *.wav prgramem vytvořeným pro tento účel v prostředí MATLAB. Výstupem jsou grafy znázorňující směrové charakteristiky zvolených nástrojů - houslí, klarinetu, kytary a akordeonu ve vybraných třetinooktávových pásmech. Výsledky měření jsou interpretovány a v případě dostupnosti porovnávány s hodnotami uvedenými v literatuře.

This bachelor thesis is focused on the directional charateristics of acoustics music instruments measurements. Compilalation of measuring apparatus including microphone array and the individual steps of measurement and post-processing of audio recordings in *.wav format using program created in MATLAB and ment for this purpose is described. The output are graphs showing the directional charakteristics of selected instruments - violin, clarinet, guitar and accordion in selected one-third octave bands. The measurement results are interpreted and if available, compared with results given in literature.
Application for Measurement of Musical Instruments Directional Characteristics
Keywords: směrová charakteristika; barva zvuku; vyzařování; mikrofon; akustické nástroje; zvuk; hudba.; directional charasteristics; timbre; radiation; microphone; array; acoustics instruments; sound; music