Problematika vertikálních filtrů s vegetací pro obce do 500 EO - Brychtová, Veronika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2018)
Práce je rozdělena na dvě části – teoretickou, zabývající se problematikou odpadních vod a možnostmi čištění odpadních vod, na kterou navazuje druhá část, která je prakticky zaměřená. Praktická část práce se zabývá návrhem nejhodnějšího řešení čištění odpadních vod pro konkrétní vybranou obec Pyšel. Obec Pyšel si v předchozích etapách nechala zpracovat studii variantních řešení pro nakládání s odpadními vodami, přičemž jako nejvhodnější řešení po stránce investice/provoz/dosažitelné výsledky/náročnost vyšla jako nejvhodnější varianta kořenová čistírna odpadních vod (vertikální filtr s vegetací). Vertikální filtry s vegetací jsou v dnešní době velice populární variantou řešení pro malé obce do 500 EO, neboť jsou nenáročné na obsluhu a elektrickou energie. V České republice se však tato technologie stále často setkává s mnohými problémy vyplývajícími z chybného návrhu, případně nevhodného provozování. Tyto problémy způsobují nedostatečnou čistící účinnost, především v odstraňování amoniakálního dusíku, fosforu, případně parametrů souvisejících s množstvím kyslíku ve vodě (CHSK, BSK). Při správném návrhu a optimalizovaném provozu však může vícestupňová kořenová čistírna dosahovat daleko vyšších a spolehlivějších účinností než např. mechanicko-biologická čistírna odpadních vod. Návrh technického řešení pro vybranou obec Pyšel vychází z poznatků z výzkumných a provozních objektů, na kterých spolupracuje Ústav vodního hospodářství krajiny (obec Kotenčice a Dražovice). Součástí návrhu je i vlastní kalové hospodářství s cílem minimalizace provozních nákladů, které se projevují ve vybíraném stočném od jednotlivých producentů.

Thesis consist of two parts theoretic one focus on wastewater, wastewater treatment and practical part which focus on the most appropriate option how to treat wastewater in Pyšel village. In this location was in the past purchased a study of variant solutions. From the economical/investment/the most appropriate point of view was chosen vertical wetland. Nowadays vertical wetlands are very suitable for small municipalities under 500 equivalent inhabitants because of the low demand for electricity and the presence of operators is not necessary. This technology became unpopular in Czech Republic after few incorrectly designed vertical wetlands. These problems cause insufficient cleaning ability especially about ammonia, phosphorus or other mostly oxygen parameters. Flawless design and optimized service of vertical wetland can achieve better results than biologically – mechanical waste water treatment plant. Design for Pyšel village is based on research processed by Institute of landscape water management (Kotěnice and Dražovice). Part of the design are also sludge fields, which were build for minimalized financial expenses for Pyšel village inhabitants.
The Issue of Vertical Filters with Vegetation for Municipalities up to 500 PE
Keywords: Kořenová čistírna odpadních vod; odpadní voda; vertikální filtr s vegetací; stabilizační nádrž; Treatment wetland; wastewater; vertical filter with vegetation; stabilization tank