Účetní a daňové aspekty řízení územních samosprávných celků - Kupková, Petra (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2015)
Diplomová práce se zabývá účetní a daňovou problematikou územních samosprávných celků, za účelem vytvoření metodických postupů a pokynů, na základě praktického příkladu ve vybrané obci. Územní samosprávný celek je představen v pozici poplatníka daní, příjemce daňových příjmů, ale hlavně jako účetní jednotka. První část se zaměřuje na veřejnou správu, územní samosprávný celek a jeho hospodaření. Další kapitola je věnována právní legislativě účetnictví a dále pak daňové oblasti. Součástí poslední kapitoly je rozbor rozpočtových příjmů a výdajů u vybrané obce a dále způsob řešení postupů u účetních metod a daňové problematiky.

This thesis focuses on accounting and tax issues of local government, to develop methodologies and guidelines for a practical example in the selected village. Local government unit is introduced at the position of the tax, the recipient of tax revenues, but mainly as an accounting unit. The first part focuses on public administration, local government unit and its economy. Another chapter is devoted to legal regulations and accounting as well as tax matters. The last part is the analysis of budget revenues and expenditures of selected municipalities and way of dealing with procedures for accounting methods and tax issues.
Accounting and Tax Aspects of Management of Local Government
Keywords: územní samosprávný celek; obec; účetnictví; daně; rozpočtové příjmy a výdaje; daň z přidané hodnoty; daň z příjmů právnických osob; local government unit; municipality; accounting; taxes; budget revenues and expenses; value added tax; corporate income tax