Modelování predikce bankrotu malých a středních podniků - Shmatova, Valeriia (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2023)
Předložená diplomová práce se zabývá modelováním rizika bankrotu v České republice, včetně jeho příčin a související právní regulace. Teoretická část práce se zaměřuje na bankrotní modely a jejich tvorbu, včetně statistických metod používaných v těchto modelech. V analytické části bylo provedeno testování přesnosti vybraných bankrotních modelů od různých autorů, vytvoření nového bankrotního modelu pomocí logistické regrese na vzorcích malých a středních českých a slovenských podniků v zpracovatelském průmyslu a následné srovnání výkonnosti tohoto nového modelu s ostatními.

This thesis explores the issue of corporate bankruptcy in the Czech Republic, including its causes and related legal regulation. The theoretical part of the thesis focuses on bankruptcy models and their creation, including the statistical methods used in these models. In the analytical part, the accuracy of selected bankruptcy models from different authors was tested, a new bankruptcy model was created using logistic regression on samples of small and medium-sized Czech and Slovak companies in the manufacturing industry, and the performance of this new model was subsequently compared to others.
Bankruptcy Prediction Modelling Small and Medium Enterprises
Keywords: Bankrot; úpadek; bankrotní model; logistická regrese; ROC křivka; SME; zpracovatelský průmysl.; Bankruptcy; insolvency; bankruptcy model; logistic regression; ROC curve; SME (Small and Medium-sized Enterprises); manufactoring industry.