Návrh vibračního generátoru s využitím nelineárních charakteristik - Rubeš, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Tato práce je zaměřena na zkonstruování piezoelektrického generátoru s přidanou nelineární tuhostí. Lineární generátor má rezonanční frekvenci s velice úzkým pásmem rezonance. Následkem toho je generátor velice citlivý na přeladění a může být nastaven pouze pro generování z jedné úzké frekvence. Myšlenka použití generátoru s přidanou nelineární tuhostí je rozšířit pásmo rezonance, aby mohl být generátor využit pro více budících frekvencí. V práci je využit generátor Midé V21BL s přidaná nelineární tuhost je realizována pomocí permanentních magnetů.

This thesis is focused on design of piezoelectric energy harvester with additional nonlinear stiffness. Linear generator has very narrow resonance frequency bandwidth. It makes the resonance mechanism very sensitive to tuning up of the resonance frequency and it can be tuned only for one narrow vibration peak. The main idea for using of the vibration energy harvester with nonlinear stiffness is to make resonance frequency bandwidth wider, so the generator will be useable for more excitation frequencies. In this thesis is used generator Midé V21BL and additional nonlinear stiffness is realized with permanent magnets.
Design of Vibration Energy Harvester with Using of Non-linear Characteristics
Keywords: Piezoelektrický generátor; energy harvesting; nelineární tuhost; magnetický obvod; kinematické buzení; Femm; Matlab; Simulink; Piezoelectric energy harvester; energy harvesting; nonlinear stiffness; magnetic circuit; kinematics excitation; Femm; Matlab; Simulink