Širokopásmové lineární anténní pole pro BAN aplikace - Gaja, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2015)
Tato práce se zabývá návrhem a praktickou realizací jednotlivého elementu anténní řady a simulací celé řady pro aplikaci v BAN. Práce pojednává o základních principech směrování svazku anténní řady do specifického poloprostoru s potlačením nežádoucích postranních laloků. Na základě těchto principů je vytvořen skript v programovacím prostředí MATLAB, který efektivně analyzuje vlastnosti anténní řady. Další část práce řeší navržení úzkopásmové flíčkové antény a širokopásmové Vivaldi antény v pásmu ISM 5,8 GHz a napájecí sítě pro anténní řady. Anténní řady byly ověřeny v simulátoru elektromagnetického pole CST a to včetně jejich funkcí a vlastností v blízkosti fantomu lidské tkáně. Tyto simulace byly experimentálně provedeny pouze pro jeden element anténní řady. Výsledky z naměřených vyzařovacích charakteristik byly ve skriptu vyšetřeny jako řada o osmi elementech.

The work deals with the design and the practical realization of a single element of antenna arrays and with the simulation of all elements of antenna arrays for application in BAN. The main attention is focused on the shaping of radiation pattern with suppression of unwanted side lobes. Based on these principles the script was created in MATLAB environment which effectively analyses features of each desired antenna array. The next section of this work is focused on design of narrowband Patch antenna and broadband Vivaldi antenna in frequency band ISM 5.8 GHz and supply network for antenna arrays. Designed antenna arrays were verified in simulator of electromagnetic field CST including their function and features in proximity of human tissue. These simulations were experimentally made only for a single element of antenna arrays. The results from measured radiation pattern were analyzed in script as array about eight elements.
Broadband linear antenna array for BAN applications
Keywords: flíčková anténa; Vivaldi anténa; anténní řada; vychylování hlavního laloku; Dolph-Chebysevo rozložení; BAN aplikace; lidská tkáň; Patch antenna; Vivaldi antenna; antenna array; shaping of radiation pattern; Dolph-Chebysev suppression of lobes; BAN application; human tissue