Uživatelské rozhraní pro řízení dronu s využitím rozšířené virtuality - Sedlmajer, Kamil (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2019)
Tato práce hodnotí stávající možnosti ovládání dronů, jejich úskalí a navrhuje možná řešení pro efektivnější a snadnější řízení dronů. Výsledný systém je založen na pohledu třetí osoby a technologii rozšířená virtualita, kdy jsou do virtuálního 3D modelu prostředí integrována reálná data z dronu (video-stream, lokalizační informace). Model prostředí je vytvořen s využitím volně dostupných dat. Aplikace pilotovi nabízí prostředky pro snadnější orientaci v prostředí, navigaci k cílovým místům a  možnost v průběhu plánování mise definovat  oblasti s různým potenciálním bezpečnostním rizikem, které budou v průběhu mise využívány k navigaci v těchto zónách a vizualizaci celkové situace ve virtuální scéně rozšířené o on-line reálná data.

The thesis evaluates the current possibilities and problems of drone control and suggests possible solutions. The aim is to control drones more efficiently and easily. The final system is based on third person view and Augmented Virtuality technology where real data from the drone (video-stream, localization information) has been integrated into the virtual 3D model of the surroundings. The model of the surroundings has been created using free data. The application provides the pilot with the means to navigate in the surroundings and to navigate to destinations. It also offers the possibility to define areas with various potential security risks during mission planning, which will be used to navigate in the mission zones, and to visualize the overall situation in the virtual scene extended with online real data.
User interface for drone control using augmented virtuality
Keywords: dron; drony; ovládání dronů; pohled třetí osoby; rozšířená virtualita; virtuální scéna; mapová data; online data z dronu; navigační prvky; drone; drones; drones control; third person view; augmented virtuality; virtual scene; map data; on-line data from drone; navigation elements