Dům u řeky - Jurková, Kristýna (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury)
Bakalářská práce se věnuje zanedbanému území při řece Svitavě v širším centru Brna na pomezí tří městských částí - Zábrdovic, Husovic a Židenic. Na základě urbanisticko – krajinářského řešení dané lokality, při kterém byl kladen důraz na spojující charakter území, vznikla nová bloková zástavba akcentující přírodní linie řeky a zeleně. Projekt se zaměřuje na funkční řešení obytného bloku v centru tohoto návrhu a speciálně na architektonickou a dispoziční koncepci severozápadního nároží bloku. Vzniká tak bytový dům s atypickými několikapodlažními byty se společnými sdílenými prostory.

Bachelor thesis deals with neglected area by the river Svitava in wider center of Brno. It is situated at the border of three city districts – Zábrdovice, Husovice and Židenice. Based on an urban - landscaping solution of area, where emphasis was placed on the connecting nature of it, grew up new blocks of flats accenting natural lines of river and greenery. Project focusses on functional solution of block at the very center of designed area, especially on architectonic and dispositional concept of northwestern corner of the block. It creates an apartment block filled with atypical multi-storey apartments with common shared spaces.
Riverside House
Keywords: bydlení; bydlení u vody; Brno; Svitava; nábřeží; mezonet; sousedství; housing; riverside housing; Brno; Svitava; riverfront; maisonnette; neighborhood