Analýza tlakových ztrát v mazací soustavě turbodmychadla - Hubich, Ivan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Turbodmychadla vyžadují robustní a spolehlivý mazací systém, aby byla zajištěna bezpečnost a dlouhověkost jejich provozu. Tato práce se zabývá popisem energetických ztrát v mazacím systému průmyslového turbodmychadla a navrhuje možné konstrukční úpravy. Je vyvinut analytický přístup využívající Bernoulliho rovnice k modelování změny tlaku v klíčových komponentách mazacího systému. Výsledky výpočtů slouží k návrhu vhodných provozních podmínek a způsobů zlepšení spolehlivosti turbodmychadla.

Turbochargers require a robust and reliable lubrication system to ensure safety and longevity of their operation. The thesis deals with a description of the energy losses in the lubrication system of an industrial turbocharger and suggests possible design modifications. An analytical approach using Bernoulli’s equations is developed to model the pressure change in the key components of the lubrication system. Results of the calculations are used to suggest the proper working conditions and ways of improving reliability of the turbocharger.
Pressure Loss Analysis of Turbocharger Lubrication System
Keywords: Mazání; tlaková ztráta; analytické řešení; turbodmychadlo; optimalizace; Lubrication; pressure loss; analytical solution; turbocharger; optimization