Nosná konstrukce horského hotelu - Kudličková, Jitka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
Diplomová práce se zabývá návrhem nosné konstrukce horského hotelu půdorysného tvaru L. Horský hotel má být realizován v obci Vernířovice v okresu Šumperk. Navrhovaná konstrukce je tvořena 4. nadzemními podlažími. V 1.NP se nachází restaurace, sportovní a relaxační centrum. Ve 2.NP v pravé části se nachází bazén. Ve 2.- 4. nadzemním podlaží jsou situovány pokoje. Objekt je zasazen do zářezu. Založení je realizováno prostřednictvím soustavy základových pásů. Hlavními nosnými prvky ve svislém směru jsou v 1.NP železobetonové stěny a sloupy, ve vyšších patrech nosné zděné stěny z keramických tvárnic typu THERM. Vnitřní nosné stěny jsou tloušťky 300 mm, obvodové 400 mm. Nosné vodorovné konstrukce jsou tvořeny železobetonovými monolitickými stropními konstrukcemi s průvlaky nad otvory větších rozpětí. Ve 2. nadzemním podlaží se nachází průvlaky o světlém rozpětí 8,8 m, které z důvodu velkého zatížení byly navrženy jako předpjaté. Spojení jednotlivých podlaží je zajištěno monolitickým železobetonovým schodištěm a vedlejším schodištěm v oblasti relaxačního centra. Zhruba uprostřed budovy se nachází monolitická železobetonová výtahová šachta. Krov je vaznicový, nebyl podrobně v rámci diplomové práce řešen. Nejvyšší výška nad upraveným terénem je 16 m. Objekt se nachází ve sněhové oblasti VI a větrné oblasti IV.

Master’s thesis is based on analysis and design of a load bearing structure of an mountains hotel. Mountain hotel schould be realized in the village Vernirovice in Šumperk district. The proposed structure is formed 4th floors. In 1.NP is a restaurant, a sports and wellness center. In 2.NP in the right side is situated the swimming pool. In 2 to 4 floor are located rooms. This structure is supported with a strip footing made of reinforced concrete. The main load-bearing elements in the vertical direction are in 1.NP reinforced concrete walls and columns, the upper floors bearing masonry walls of ceramic blocks THERM. The inner support walls are 300 mm thick, outside support walls are 400 mm thick. Floors are constructed of carrying plates with girders above the larger openings. These plates and girders are made of reinforced concrete. In the 2 floor are beams with the span of 8,8 m. These girders are designed of prestressed concrete cause the large loads. Individual levels are connected with monolithic concrete staircases. Around the middle of the building is a monolithic reinforced concrete elevator shaft. The highest elevation above grade level is 16 m. The thesis also deals with relevant drawing documentations for chosen parts of construction.The building is located in the ski area VI and IV wind areas.
Load-bearing structure of mountain hotel
Keywords: Horský hotel; nosná konstrukce; nosné stěny; zdivo; železobeton; předpjatý nosník; schodiště; základový pás; zatížení; železobetonové sloupy a stěny; Mountain hotel; load-bearing structure; load-bearing walls; masonry; reinforced concrete; prestressed concrete; staircase; strip footing; loads; internal forces; prestressed beam; concrete collums and walls