Určení směru pohledu - Javorka, Marián (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Bakalářská práce se věnuje detekci tváře a hlavních tvářových bodů a následnému vyhodnocení směru pohledu z videa snímaného webkamerou, nebo z uloženého video souboru na disku. Vypočítaný směr pohledu se zobrazí přímo na výstupu videa. Popisuje metody na detekci a úpravu hledaných tvářových bodů a způsoby určování směru pohledu. Program byl tvořený v prostředí C++ s využitím knihovny OpenCV. Testování proběhlo na operačních systémech Windows XP a Windows Vista.

This bachelor's thesis deals with human face and main face areas detection and then evaluating the direction of view from video captured via webcam, or stored on disk. Evaluated direction is shown directly with video output. Also methods for detection and adjustment of main face areas and ways of determining the direction of view are described. Application was developed in C++ using OpenCV library and was tested on Windows XP and Windows Vista.
Gaze Detection
Keywords: určení směru pohledu; zpracování obrazu; detekce; hlavní tvářové body; haarkaskáda; haarovy příznaky; OpenCV; gaze detection; direction of view; image processing; detection; main face areas; haarcascade; haar features; OpenCV