Diagnostika pasivačních vrstev pro křemíkové solární články - Sládek, Karel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Práce se zabývá srovnáním současných a perspektivních typů pasivačních a antireflexních vrstev u křemíkových solárních článků. Teoretická část popisuje vhodnou metodiku pro charakterizaci těchto vrstev a zaměřuje se na pasivační vrstvy založené na Al2O3. Praktická část obsahuje návrh a ověření činnosti zařízení pro měření množství náboje vázaného v pasivačních vrstvách pomocí koronového výboje. Je zde také popsána realizace zařízení a jsou uvedeny výsledky orientačních testů pro kladnou i zápornou polaritu vysokého napětí. V závěrečné části práce jsou diskutovány možnosti zlepšení zařízení.

The work deals with a comparison of existing and perspective types of passivation and anti-reflective coating for silicon solar cells. The theoretical part describes the appropriate methodology for the characterization of these layers and focuses on the passivation layers based on Al2O3. The practical part describes design and verification operations of the equipment for measuring of the amount of fixed charge in the passivation layers using corona discharge. It also describes the implementation of equipment and the results of indicative tests for positive and negative polarity of high voltage. The final part discusses the possibility of equipment improving.
Diagnostics of passivation layers for crystalline silicon solar cellls.
Keywords: Pasivace křemíkových solárních článků; antireflexní vrstva; vázaný náboj; korona.; Passivation of silicon solar cells; antireflection coating; trapped charge; corona