Penzion - Kučera, Matěj (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2023)
Předmětem bakalářské práce je zpracovat projekt penzionu s téměř nulovou spotřebou energie ve stupni dokumentace pro provádění stavby. Objekt je situován na okraji města Vrbno pod Pradědem. Penzion je navržen jako zděná stavba o dvou nadzemních podlažích s částečným podsklepením. Disponuje dvanácti pokoji s kapacitou celkem 24 ubytovaných osob. Součástí stavby je restaurační zařízení s vlastním vchodem a zázemím. Konstrukční systém podzemního podlaží je kombinovaný z monolitického železobetonu. Nadzemní podlaží jsou koncipované jako podélný stěnový systém s nosnými stěnami z pórobetonových tvárnic. Zastropení jednotlivých podlaží je navrženo jako jednosměrně vyztužená monolitická železobetonová stropní deska. Strop některých místností tvoří pohledový krov šikmé pultové střechy s plechovou střešní krytinou v malém spádu. Chodbové krčky jsou zakončeny plochou extenzivní vegetační střechou. Objekt má navrženou hromadnou garáž v rámci půdorysu prvního podzemního podlaží včetně lyžárny a zázemí penzionu. V prvním nadzemním podlaží se nachází 6 obytných buněk, recepce, kuchyně, restaurace a její zázemí. Ve druhém nadzemním podlaží nalezneme zbývajících 6 obytných buněk.

The subject of the bachelor thesis is to develop a project of a guest house with almost zero energy consumption at the level of documentation for the execution of the construction. The building is situated on the outskirts of Vrbno pod Pradědem. The guesthouse is designed as a brick building with two above-ground floors with partial basement. It has twelve rooms with a total capacity of 24 accommodated persons. Part of the building is a restaurant with its own entrance and facilities. The structural system of the underground floor is combined from monolithic reinforced concrete. The above-ground floors are designed as a longitudinal wall system with load-bearing walls made of aerated concrete blocks. The ceiling of the individual floors is designed as a one-way reinforced concrete ceiling slab. The ceiling of some rooms consists of a visible truss of a sloping pitched roof with metal roofing in a small slope. The corridor necks are topped by a flat extensive vegetation roof. The building has a designed collective garage within the ground plan of the first underground floor, including ski storage and guest house facilities. On the first floor there are 6 residential units, reception, kitchen, restaurant and its facilities. On the second floor we find the remaining 6 residential units.
Pension
Keywords: Penzion; pórobeton; monolitický strop; pultová střecha; plochá extenzivní vegetační střecha; částečné podsklepení; Guest house; aerated concrete; monolithic ceiling; pitched roof; flat extensive vegetation roof; partial basement