Studium reaktivity a mobility Cu(II) iontů v huminových hydrogelech - Hegr, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2015)
Tato bakalářská práce je zaměřena na studium difúze měďnatých iontů v gelu huminových kyselin. Náplní práce bylo prozkoumání vlivu koncentrace zásobního zdroje měďnatých iontů a doby trvání difúze na transport gelem. Jako difúzní medium byly použity měďnaté ionty. Ty jsou díky své vysoké afinitě k huminovým kyselinám ideální pro difúzi skrz huminový gel. Byly porovnávány tří různé koncentrace roztoku CuCl2, konkrétně 0,05M, 0,1M a 1M, a také tři různé časy 10 hodin, 1 den a 3 dny. K jejich porovnání byla použita metoda difúzního páru. Data potřebná pro výpočty byla získána pomocí UVVIS spektrofotometru.

This bachalor´s thesis is focused on the study of diffusion of cupric ions in gel of humic acid. The objective of this thesis was to investigate the effect of the concentration of cupric ions supply source duration of diffusion on transport through the gel. Cupric ions was used like the diffusion medium. Cupric ions are thanks their high affinty for the humic acids ideal on the diffusion through the humic gel. Three different concentration of CuCl2 were compared, specifically 0,05M, 0,1M and 1M, and also three different times, specifically 10 hours, 1 day and 3 days. To compare them was used method of diffusion couple. The data necessary for calculation were obtained by UVVIS spectrophotometry.
Study of reactivity and mobility of Cu(II) ions in humic hydrogels
Keywords: huminové látky; huminové kyseliny; difúze; gel; měďnaté ionty; humic substances; humic acids; diffusion; gel; cupric ions