Nástroj pro dynamickou vizualizaci dat hromadné dopravy města Brna - Gáfrik, Patrik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2024)
Verejná doprava zohráva kľúčovú úlohu v mestskej mobilite, najmä v mestách ako Brno, kde tvorí takmer polovicu všetkých druhov dopravy. V záujme optimalizácie efektivity verejnej dopravy čelia mestá výzve vypracovať účinné stratégie založené na analýze dát. Existujúce nástroje na vizualizáciu dát o verejnej doprave v Brne sú však obmedzené a často poskytujú len vizualizáciu statických dát a nie sú navrhnuté tak, aby zobrazovali dynamické zmeny dát na základe vstupov užívateľa. Cieľom tejto práce je vyriešiť tento problém vývojom nástroja, ktorý spracúva a vizuálne reprezentuje dáta o verejnej doprave v Brne a uľahčuje tak analýzu. Nástroj je schopný vizualizovať dynamické zmeny dopravných dát v čase a umožňuje užívateľovi analyzovať hustotu spojov a prestupov, dĺžku trvania ciest alebo polohu a meškanie vozidiel hromadnej dopravy v reálnom čase.

Public transport plays a key role in urban mobility, especially in cities like Brno, where it accounts for almost half of all transport modes. In order to optimise the efficiency of public transport, cities face the challenge of developing effective strategies based on data analysis. However, existing tools for visualizing public transport data in Brno are limited and often only provide visualizations of static data and are not designed to display dynamic data changes based on user inputs. This thesis aims to address this problem by developing a tool that processes and visually represents public transport data in Brno to facilitate analysis. The tool is able to visualize dynamic changes in traffic data over time and allows the user to analyze the density of connections and transfers, the duration of trips or the location and delay of public transport vehicles in real-time.
Dynamic Visualisation Tool for Brno Public Transport Data
Keywords: hromadná doprava; vizualizácia dát; geografické dáta; vizualizácia v reálnom čase; Brno; public transport; data visualization; geospatial data; big data; real-time visualization; Brno