Možnosti využití odpadních písků z výroby vodního skla ve stavebnictví - Bílek, Vlastimil (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2013)
Odpadní písky po výrobě vodního skla nenalézají v současné době uplatnění a vzhledem k vysokému obsahu alkálií jsou považovány za nebezpečný odpad. Tato práce se proto snaží nalézt a prostudovat možnosti jejich uplatnění ve stavebnictví. Nejprve byly provedeny nezbytné analýzy těchto písků, následně byly studovány výhody a nevýhody použití těchto odpadních písků pro produkci materiálů na bázi portlandského cementu a alkalicky aktivovaných materiálů. Studovány byly vlastnosti čerstvých i zatvrdlých past, malt a betonů, při jejichž přípravě byly tyto písky využity. Mezi nejvíce sledované vlastnosti patřila jejich zpracovatelnost a pevnosti v tlaku a v tahu za ohybu. Velká pozornost byla věnována také riziku alkalicko-křemičité reakce a možnostem jejího potlačení prostřednictvím minerálních příměsí.

Nowadays, the waste sands from the water glass production have no utilization and due to high alkali content are considered as a dangerous waste. So the aim of this thesis is to find and study some possibilities of their utilization in the building industry. First of all, some necessary analysis of these sands were performed and then some advantages and disadvantages of their application for production of materials based on portland cement and alkali activated materials were studied. Characteristics of fresh and hardened pastes, mortars and concretes containing these waste sands were determined. The most tested properties were their workability and their compressive and flexural strength. Close attention for the risks of alkali-silica reaction and for options of its suppressing by the mineral admixtures was paid.
Possibilities of the utilization of the waste sand from the water glass production in building industry
Keywords: vodní sklo; odpadní písek; portlandský cement; minerální příměsi; alkalicko-křemičitá reakce; alkalicky aktivované materiály; vysokopecní struska; water glass; waste sand; portland cement; mineral admixtures; alkali-silica reaction; alkali activated materials; blast furnace slag