Zkratové proudy ve stejnosměrných systémech - Kolařík, Robin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2019)
Bakalářská práce se zabývá analýzou zkratových proudů ve stejnosměrných systémech. V práci je představena možnost aplikace stejnosměrného rozvodu nízkého napětí v komerčních a průmyslových budovách. Druhá část práce je věnována vysokonapěťovému stejnosměrnému přenosu. Praktická část práce se zabývá výpočtem zkratových proudů jednotlivých prvků a následně zkratovými poměry ve stejnosměrné síti. V závěru práce jsou zhodnoceny výhody a nevýhody mezi střídavým a stejnosměrným napětím a vhodnost použití v daných oblastech.

The bachelor thesis deals with the analysis of short-circuit currents in DC systems. The thesis introduces the possibility of application of low voltage DC distribution in commercial and industrial buildings. The second part is focused to high voltage direct current transmission. The practical part deals with the calculation of short-circuit currents of individual elements and subsequently with short-circuit conditions in the DC network. At the end of the work are evaluated advantages and disadvantages between AC and DC voltage and suitability of use in given areas.
Short Circuit Currents in DC Systems
Keywords: Stejnosměrný proud; stejnosměrná síť; nízké napětí; vysoké napětí; stejnosměrný zkrat; přenosová síť; stejnosměrné napětí; distribuční síť; střídavá síť; zkratový proud; Direct current; DC network; low voltage; High Voltage; DC short circuit; transmission network; DC voltage; distribution network; AC network; short-circuit current