Mikropáskové vazební směrové a hybridní členy - laboratorní úloha - Orság, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Tato diplomová práce se věnuje metodice návrhu, simulaci, realizaci a vytvoření laboratorní úlohy se základními mikropáskovými vazebními směrovými a hybridními členy v pásmu jednotek až desítek GHz. Těmito členy jsou zejména čtvercová odbočnice, kruhová odbočnice, kombinovaný člen, odbočnice z vázaných mikropáskových vedení, Langeho odbočnice. Simulované výsledky jsou zde konfrontovány s naměřenými výsledky získanými skalárním obvodovým analyzátorem. Z celkových poznatků byla navržena laboratorní úloha orientovaná na návrh, simulaci a měření parametrů těchto členů.

The diploma thesis deals with the elaboration of a laboratory experiment with basic types of microstrip directional and hybrid couplers in the frequency range up to tens GHz. The thesis is concerned on branch line directional coupler, rat-race directional coupler, De Rondeho coupler, coupled-line coupler, and Lange directional coupler. Simulated results are confronted with measured results obtained by a skalar network analyzer. From overall findings the relevant laboratory experiment was configured and designed.
Microstrip Directional and Hybrid Couplers - a laboratory experiment
Keywords: Čtvercová odbočnice Izolace Kombinovaný člen Kruhová odbočnice Langeho odbočnice Odbočnice z vázaných mikropáskových vedení Směrová odbočnice Směrovost Vazební útlum Vložný útlum Zpětný útlum; Branch line directional coupler Isolation De Rondeho coupler Rat-race directional coupler Lange directional couper Cupled – line coupler Directional coupler Directivity Coupling Insertion loss Return loss