Návrh silničního mostu v Brně - Kutálek, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2021)
Předmětem diplomové práce je návrh dálničního mostu přes řeku Svratku v Brně. Ze tří zhotovených variant byla zvolena varianta obloukového mostu s lichoběžníkovou horní mostovkou z předpjatého betonu. Zatížení je vypočteno pomocí programu Scia Engineer. Návrh a posouzení nosné konstrukce je provedeno na mezní stavy použitelnosti a únosnosti. Statické posouzení je provedeno ručním výpočtem dle normy ČSN EN 1992-2. Součástí práce jsou podrobné výkresy a vizualizace konstrukce mostu.

The subject of the diploma thesis is a design of a highway bridge across the Svratka river in Brno. Among three options, the arch bridge with a trapezoidal bridge deck from prestressed concrete was chosen. The load effect is calculated with the assistance of Scia Engineer software. The design and the assessment of the structure are made for the ultimate limit state and serviceability limit state. Static assessment is done by hand calculation according to CSN EN 1992-2. The thesis includes drawings and visualizations of the bridge structure.
Design of the road bridge in Brno
Keywords: předpjatý beton; dálniční most; obloukový most; vrubový kloub; fáze výstavby; prestressed concrete; highway bridge; arch bridge; notched joint; time dependent analysis