Energetické využití biomasy - Nosek, Miroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Cieľom tejto bakalárskej práce je vypracovanie rešerše možností využitia biomasy na energetické účely. V prvej časti sa práca venuje popisu základných vlastností biopalív, ktoré ovplyvňujú ich následné využívanie ako zdroja energie. Okrem toho je uvedený i prehľad a popis niektorých konkrétnych technológií výroby energie z biomasy. Druhá časť práce je venovaná využívaniu biomasy v kogenerácii. Rovnako je uvedený i popis jednotlivých kogeneračných systémov, ktoré sa v súčasnosti využívajú. V tretej časti je vypracované porovnanie bilancie nákladnosti prevádzky zariadenia využívajúceho biopalivo a konvenčného typu zariadenia na zemný plyn.

The point of this bachelor thesis is to make out a retrieval for energy use of biomass. In the first part, there is a description of basic energy features of biofuels, which influence their use as an energy source. There is also listed a description of some technologies for production of energy from biomass. The second part of the thesis is dealt with using biomass in cogeneration. Even that there is a description of some cogeneration systems presently use in any energy applications. In the trird part, there is made out a comparation of expensiveness of using conventional unit with natural gas combustion and using a units with biofuel combustion.
Energy use of biomass
Keywords: biomasa; bioplyn; spaľovanie; splyňovanie; pyrolýza; kogenerácia; trigenerácia; biomass; biogas; combustion; gasification; pyrolysis; cogeneration; trigeneration